Wednesday 29 February 2012

It's a Leap Year!!

untuk pertame kali dalam sejarah hidup ni saye begitu concern dengan kewujudan tarikh 29 Februari on this year..sebelom ni xdela 'petiye' (my ayah's special word means mengambil tahu..ngeh2) sangat pun..but maybe this time sesaje gedik amek feel tahun lompat..motip??hahaha..=p

actually saye dalam keadaan bertenang zahirnye tetapi dalaman saye huru hare..mengape??sebabnye proposal untuk tajuk tesis saye belom lagi siap..it should be submitted semalam..tetapi malangnye tabiat buruk saye maseh belom dapat dikikis sepenohnye menyebabkan full proposal xsampai2 lagi di atas meja supervisor..sile berbangge dengan pencapaian 'terbaik' diri sendiri...pffftt!!!

haaii..macam manela nak harung siapkan tesis nanti..nak buat proposal pun makan mase..sebenarnye saye da hantar proposal tesis semester lepas..so untuk semester baru ni, barula dapat consult dengan supervisor..upon her advicesss plus saye pun rase xkene dengan tajuk 2 terpaksela tukar tajuk lain and within two weeks kene submit..it's almost two weeks now and i'm still 'chillex' xbertempat..bengong kan??hahaha..

sangat2 diakui bukan senang nak pilih tajuk untuk tesis..lagi2 if we're not familiarize with that particular field..i'm soooooo stress out tau..urrgghh!!!erm..tapi..bile dipikir2 balik..inilah pengorbanan yg harus saye bayar kalo nak merase genggam segulung ijazah sarjana nanti..lagipun...mane ade bende yg senang dalam dunie ni..btol x??hehehehe..=)


*tetibe terase macam diri sendiri plak tengah mendaki bukit or maybe gunung 2..hahahaha

Sunday 26 February 2012

Carrot Cake

haaii..lelame blog aku ni jadi blog masakan plak..hahaha..nak buat macam mane..da seronot nak mencube pelbagai resepi masakan terutamenye kek..lagipun kakak sulung saye slalu je bagi idea nak buat kek ape tiap kali saye balik kampung..setakat bagi idea jela..kui3

baiklah..kali ni saye mencube resepi carrot cake plak..haa..ini merupekan one of the 'pending' cake lists kakak sulung saye..saye ni bile dengar carrot je memang xbrape minat sangat la..so..sebab da lame die request..saye pun mencoba..saye malas nak taip resepinye..bolehla usha resepi+care nak buatnye kat blog neh..=)

alhamdulillah..inilah hasilnye..*wink*

.

.

Sunday 19 February 2012

Baucer Buku 1Malaysia


orang da lame perabehkan baucer ni ko barula eksaited nak gune kan??hahaha..apo nak buek..den dah selamat ado kek kampung da time korang UIA edarkan baucer 2..ngeh3..tapiiiiiii...rezeki maseh ade untuk saye..so ari khamis lepas saye dengan semangat wajanye ke Finance Department collect my voucher (rugi kot kalo x amek kan??=p)

oppss!!sebelom 2, meh saye detailkan sket those yg eligible for this book voucher:

  • Warganegara Malaysia
  • Lepasan SPM atau setaraf dengannya yang sedang melanjutkan pengajian di pusat matrikulasi/ tingkatan 6/ Politeknik/ institusi pengajian tinggi dalam bidang diploma, diploma lanjutan, ijazah, sarjana dan doktor falsafah
  • Sedang melanjutkan pengajian dan status aktif di pusat matrikulasi/ tingkatan 6/ institusi pengajian tinggi pada Januari 2012
  • Pelajar yang sedang melanjutkan pengajian secara sepenuh masa dan separa masa (saye tergolong dalam kategori ini..hehe)
  • Pelajar yang sedang mengikuti pengajian di bawah program kerjasama dan mendaftar di bawah anak syarikat IPT berkenaan
  • Menuntut di institusi pengajian di bawah seliaan Kementerian Pengajian Tinggi atau diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia
  • Pelajar di Institusi Pendidikan Guru (IPG) di bawah program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) tidak layak menerima baucar ini kerana telah diberi elaun buku sebanyak RM600
  • Pelajar yang sedang mengikuti bidang Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) tidak layak menerima bantuan ini kerana pelatih KPLI adalah pelatih pra-perkhidmatan (telah diberi elaun)

ape2 pun thanks to our PM sebab mewujudkan program macam ni, at least dapat kurangkan beban mak bapak nak biaya buku2 teks untuk anak2 diorang..as for me, kalo mase undergrad dulu memang sangat2 membantula nak beli buku2 yg berkaitan dengan kos yg saye amek, tapi bile buat master ni, macam xde buku yg wajib untuk dibeli..ade sebenarnye tapi 1 buku 2 kadang2 terlampau mahal..lagipun saye ble dapat source yg same dari internet..so...xperlu membazir kan??hik3

semalam ialah hari me'redeem' Baucer Buku 1 Malaysia tersebut..pegi ke Popular kt Ikano since kt c2 besau sket n banyak sket choices of books..gile ramai orang kt situ..masing2 pun pakat2 perabehkan baucer buku..ramai orang pun xmematahkan semangat saye meredah 'lautan manusie' kt dalam 2..ecceh!!
belek punye belek, round punye round, inilah hasil 'tangkapan' yg saye dapat..hehehehe..

.

.

.




owh..sile abaikan buku Rahsia Kesihatan Ibu Hamil tu sebab bukan untuk saye..saje belikan untuk kakak ipar saye..untuk diri sendiri??tunggu orang hadiahkan nanti..tapi ntah bile2 la..muahahahaha..
kebetulan..sekarang ni Popular ade promosi khas untuk penggune Baucer Buku 1 Malaysia yg belom menjadi ahli..macam saye!!hahaha..untuk pembelian RM150 dan ke atas menggunekan baucer buku tersebut, anda layak menerime kad ahli Popular secare PERCUME!!see..betape bagusnye kalo gune baucer buku ni kt Popular kan??tapi pastikan la penggunaan baucer 2 RM 150 n above barula ble kate best..=p


ini just temporary card, within 3 months baru dapat kad 'keras'..hihi



Thursday 2 February 2012

Sambal Tahun Kerang


*credit gambo kt blog neh


sape yg xpernah dengar masakan 'sambal tahun' ni mesti rase kelakar+pelik dengan namenye..haha..actually masakan ni asalnye dari kaum jawa..memandangkan saye ade mewarisi darah kejawaan tersebut (dari sebelah mak) jadi rugila xmerase atau mencube masakan jawa neh..=p

dari ape yg saye tau (setelah "menemuramah" bonda terchenta), sambal tahun ni dinamekan sedemikian rupe sebab teknik masakan yg lame dengan menggunakan api yg sederhane serta ia juge tahan agak lame, bak kate kakak saye dengan nada bergurau "umpame bertahun la nak siapkan sambal ni"..huhu..

sambal tahun ni ade macam2 jenis, xsemestinye kite gune kerang je, asalnye mule2 orang jawa ni gune perut lembu (errkk!!) kalo yg ni memang saye xkan makan la..naseb baik ade pilihan lain gak macam kerang n ikan bilis..sooo..mari mencube sambal tahun kerang!!!=p


Bahan-bahan


2 kg kerang (direbus)
4 inci lengkuas (dihiris nipis, kalo xske rasenye bolehla dikurangkan)
Santan pekat dari sebiji kelapa
2 sudu taucu
Sekeping asam keping]
2 batang serai*
3 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah*
1 inci belacan*
2 inci halia*
Garam, gula secukup rasa


Cara-cara
  1. Kisar semua bahan bertanda *
  2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
  3. Masukkan taucu dn kacau seketika
  4. Masukkan cili padi, lengkuas, santan dan asam kepingh, biarkan ia mendidih dalam api sederhana
  5. Masukkan kerang dan masak hingga kering. Sentiasa dikacau bagi mengelakkan ia hangus

haa..da ade resepi tu bolehla dicube..memang sedap giler..bagi sayela..mak saye sampai buat 2 hari berturut2 menu ni dek kesedapan yg tidak terkata..ewwah..ape2 pun..selamat mencube ye!=)
 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal