ok..disebabkan level kemalasan mencapai had yg maksimum ari ni..saye masak menu utk brekfes+lunch+tea+dinner & supper skaligus..tp malas2 saye pn maseh 'rajin' untuk memasak gak..hahaha..dari sehari ke sehari nk masak pasta+sos carbonara cendawan..tp sebabkn penyakit malas ni xmo hilang, dlm mmpi jela makannye..
so..resepi ari ni teknik asas yg paling utamenye ialah 'men campak2' je..mmg xde sukatan yg terperinci ye..huhu..saye buat sup+kentang+hotdog pastikan yg halal ye dimakan bersame pasta spiral..senang je care nk masaknye..cm bese masak sup yg ringkas..tumis bawang merah+bawang putih yg da dihiris smpi layu atau naik bau..then masukkan air+kentang+kiub ayam+garam secukup rase..tggu smpi menggelegak atau kentang nk mule empuk..masukkn hotdog yg dihiris mengikut ketebalan yg disukai..nk hiris nipis pn ble, nk hiris tebal pn ble..tggu seketike smpi kentang empuk..kalo da empuk kentang 2 ble la tutup apinye..nah!da siap pn sup nye..senang je kn..kejap je da siap..hehe..owh, untuk pasta plak..saye gune pasta spiral San Remo..xmahal pn..kalo kt Tesco dlm RM4.50 xsilap utk 500g..=)
<ni contohnye ye..=)> |
nk rebus pasta ni pun senang je..kalo ikut saye yg masak..rebus air smpi mendidih..pas 2 letak sket garam bagi ade rase masin2 sket..tp xpyhla bnyk sgt sbb sup da masin..masukkn pasta dlm air mendidih, rebus dlm 3-4 minit..xlebey dari e2 sbbnye nnt pasta terlampau lembik..xbest nk mkn nnt..da settle merebus toskn airnye cm bese..owh..lupe nk gtau..ade stengah org letak beberape titisan minyak mase merebus pasta bagi mengelakkn pasta melekat satu same laen..ade yg letak selepas merebus..tp saye xbuat pn sbb nnt pasta 2 'berenang' dlm sup..xdela die melekat da..logik x idea 2??hahahahaha..
setelah berpenat lelah memasak x sampai setengah jam..inilah hasilnye..=)
*nota kaki wangi:
ini care seorang amatur memasak..da tentula segale teknik masakan tidak mengikut prosedur yg selayaknye..atau erti kate laen..maen hantam saja...=p
No comments:
Post a Comment