Friday, 28 September 2012

Bajet 2013

sebelum ni saye xde pun amek kesah sangat bile PM nak membentangkan bajet untuk tahun akan datang..sebabnye??saye xrase impak atau kesan pembentangan bajet tersebut ke atas diri saye..mungkin saye bukan tergolong dalam golongan yg 'terkesan' atau dinyatakan dalam butir2 bajet..tapi untuk bajet kali ni ade beberapa perkara yg melibatkan diri saye..waahh...first time rase teruja bile dengar bajet..selalunye xamek port pun..esok bace paper barula teliti satu2 isi bajet..untuk kali ini memang mengadap depan tv sampai pembentangan bajet selesai..dalam beberapa perkara penting tuh ade 2 perkara yg sangat2 sangat2 attract my attention:


#1


Rebat RM 200 Kepada Belia Berusia 21-30 Tahun (umur saye maseh dalam lingkungan itu..hihi) bagi Pembelian Telefon Mudah Alih Pintar 3G (macam tau2 je skang ni tengah serbey hempom..ngeh3..tapiii...adakah saye layak??)

.

.

.


#2


resah je bile mengenangkan hutang dengan PTPTN neh..saye x tukar kepada skim pembayaran Ujrah sebab mase diperkenalkan saye da bayar hampir 30% daripada pinjaman..memang cekik darah kalo tukar skim pembayaran sebab ia dikire bukan dari baki pinjaman tapi dari keseluruhan pinjaman..yg paling rugi sudah tentulah saye..ehm..kalo ade rejeki lebey harap2 dapat settle sebelom tarikh yg dinyatakan..*saye yg 'tanam anggur' mengharap belas ihsan ayah tercinte dalam perkara ini..huhu*

Monday, 24 September 2012

Si Kecilku Cak!

anak2 buah saye da mule menunjukkan bakat dalam bidang nyanyian..harap2 besau nanti jangan jadi penyanyi sudahla ye..nyanyi time kecik2 je sekadar menghiburkan hati..besau nanti jadilah orang yg berpengetahuan luas..berjasa pada keluarga, bangsa dan agama..=)

si kakak nyanyi lagu Que Sera, Sera which means 'What Ever Will Be, Will Be' pronounciationnye..mengalahkan makcik die ni haa...*sangatmaluhokeyh*


video



yg si adik pulak maseh dengan pelatnye..berusehe menyanyikan lagu 'Air Pasang Dalam' sebaik mungkin..tengah mood baik neh..kalo x mampuih xnak di record nyanyiannye..=)

video

Saturday, 22 September 2012

Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia

maaflah..saye dengan ikhlas dan berterus-terangnye ingin membuat pengakuan bahawasanye saye tidak tahu menahu langsung dengan kewujudan kad ni..pernahlah sepintas lalu saye ternampak news headline  kt Buletin Utama satu ketika dahulu, tapi mase 2 saye x amek port sangat sebab rase macam xde pentingnye..sehinggalah seorang adik junior, yana, sms saye suh collect kad ni kt UIA..dengan situasi diri yg sekarang ini agak kelam kabut serta tidak terurus sepenuhnye maka semalam saye curik mase sket ke UIA..

da sampai kt UIA lagila serabut..kene 'browse' satu2 helaian kertas yg ditampal di dinding2 berdekatan dengan 'collection counter' yg mana ironinye di dinding2 UIA ni selalu tertampal 'STICK NO BILL'..ish3..cakap xserupa bikin sungguh..!!

berbalik kepada kerja2 pem'browse'an tadi, saye memang berhangen 1 badan la dengan cara pengurusan pihak bertanggungjawab..kertas yg ditampal bukanlah sehelai due cume, sungguhla ia berpuloh2 helai*superdupersighhere*...dah la name bersepah2..sangat2la menyusahkan pelajar..sepatutnye diorang arrangekan name mengikut kuliyyah ataupun matric no ataupun ape2 jenis kategori yg memudahkan pelajar mencari name masing2.. xdela naik juling bijik mate membace list nama yg terpampang di setiap helaian kertas..naseb baek hari itu hariJumaat yg mulia dan penoh barakah..kalo x da lame $#@@!!## disitew..uurgghh!!

setelah hampir 15 minit menjulingkan bijik mate akhirnye name yg bertuah ini dijumpai dengan jayanye..!!




maka bersegeralah saye ke 'collection counter' dengan perasaan teruje gile seperti orang yg menang cabutan bertuah..hahaha..dan 'hadiah' cabutan bertuah tersebut ialah.........


tadaaaa....!!'hadiah' la sangat kan??=p


untung jugak jadik student balik ni..macam2 keistimewaan yg da dapat..berbeza dengan zaman undergrad..dulu dapat baucer buku, sekarang ni kad diskaun pelajar plak..pasni ape pulak ye??ngeh3..ehm..disebabkan maseh mamai dengan function kad ni, saye pun tryla Google dan ade Website pasal kad ni..multipurpose jugak kegunaannye tapi xbanyak choice..mungkin dari mase ke semasa akan banyak lagi company yg turut serta dalam program ni..ehm..bile tengok tarikh luput kad ni, terase macam nak sambung Phd terusla plak kan..hik3


*notakakiwangi:
agak2 nak undi sape dalam PRU akan datang eh??ooppsss!!!(soalan bikin panas juge sensetip..ahaks!)

Friday, 14 September 2012

Final Semester, Final Year

kejap je da nak abes blajo..rase macam baru je register master ari 2..ehm..petang ni mau balik KL suda..orang lain da balik seminggu awal da..saye extend cuti lagi seminggu..huahuahua..ala..xnak balik terus pun xpe sebab kalo ikutkan saye da xde subjek..tinggal lagi nak setelkan tesis *gulp* tapi memandangkan saye student yg rajin menimba ilmu tambahan maka saye buat 1 subjek audit..nak amek semester lepas tapi klas malam..since saye ulang alik dari umah kakak ke UIA rase macam malas nak drive memalam..

oohh...!!!malasnye mau balik..nak duduk rumah..lepak2, rileks2..macam xde keje yg perlu disetelkan..huhu..tapi malangnye semue itu angan2 belake..kene struggle siapkan tesis supaye saye xde extend 1 semester walaupun saye da dapat rase memang harus extend lagi 1 semester..uwaaaa.....tidak mahu..tidak mahu..tsk....ehh..meghoyan pulak jadinye..maklomla..emo sebab nak kene balik KL petang neh..=(

Thursday, 13 September 2012

Puding Roti Over Gedik..=p

da lame x post pasal resepi..sebabnye malas nak taip pepanjang resepinye..saye ni da sememangnye seorang yg kurang rajin..maka apabila terlebey rajin sahaja saye post..huhu..kali ni nak kongsi resepi puding roti..sincere opinion...SANGAT YUUMMM!! ok! da tiga kali saye buat..tapi untuk 1st time 2 agak cair sket..tekstur puding xbetol..so saye 'beyger' sket resepinye barulah menjadi..senang je nak buatnye..boleh dikukus atau bakar..bahan2nye die pun senang dapat dan juge murah..=)


Bahan-bahan

8 keping roti (xkesahla roti jename ape pun..tapi saye gune roti sandwich, senang meresap liquid)
4 sudu besar gula
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
sedkit esen vanila
marjerin
kismis/coklat rice/coklat chip sebagai hiasan

Cara-cara
  • potong kulit roti, kemudian potong kepada 4..terpulangla nak potong berape pun,ikut   kreativiti sendiri..=)
  • sapukan roti dengan marjerin, then susun dalam bekas pembakar
  • dalam bekas lain, pukul telur+gula sampai sebati, kemudian tuang susu cair, kacau sebati
  • masukkan tepung jagung, kacau lagi..last sekali baru masukkan esen vanila..dari ape yg saye bace kt blog masakan, kt masukkan esen vanila last sekali supaye baunye kekal lame mengatasi bau hanyir telur
  • masukkan bahan liquid ke dalam bekas roti tadi, pastikan roti tenggelam yakni menyerap liquid tersebut
  • taburkan kismis/coklat rice/coklat chip di atas adunan
  • masukkan dalam oven, bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 20-30 minit, ape2 pun sebelum 2 kene panaskan oven 15 minit sebelum operasi membakar
  • bile da masak, sejukkan dulu dalam setengah jam barulah sejukkan dalam peti ais..sedap makan bile die sejuk2 gitew..=)

senang je kan??selamat mencube ye..=)



<puding roti over gedik sebelum dibakar>





Sunday, 9 September 2012

Kidzania

sabtu lepas saye berpeluangla ke Kidzania walaupun xberape nak 'Kidz' sangatla..hahaha..actually kakak saye dapat tiket free untuk dewasa 2 orang, kanak-kanak 2 orang sebab die member of Ducth Lady Mom's Club..jadi saye menemankan die jela..da tiket free kan..sape yg xnak..lagipun tiketnye agak mahal..so tidak melepaskan peluangla..bagi sape2 yg kurang arif (saye tak terkecuali) apekah itu Kidzania bolehla klik SINI

kalo kt Malaysia ni lokasinye bersebelahan IKEA..ape2 pasal e.g admission fees, history, overview ke bolehla usha kt website KIDZANIA Malaysia

marilah saye ceritekan pengalaman saye sebagai orang dewasa ke Kidzania since budak2 ni xbrape tau nak ekspresikan pengalaman diorang..hihi..sebelum masuk tuh macam bese kene beli tiket..


haaa....ini tiketnye..


tak ubah macam tiket flight kan??ini adalah kerana Kidzania ni dalam bangunan Air Asia..so mungkinla (my own opinion, it could be wrong..hihi) diorang ber'joint venture' maka ada beberapa terapan elemen syarikat penerbangan sebagai contoh tiketnye dan juge kaunter pembelian tiket menyerupai kaunter check-in flight Air Asia..da dapat tiket die akan bagi map dan juge kene pakai tag yg menyerupai jam power rangers neh..=p





da setle urusan 'check-in'..maka pengembaraan pun bermula...yihaaaaaa!!!

memandangkan kitorang datang pun dekat kul 4 petang so xbanyak yg di explore..nasihat saye sape yg nak bawak anak2 ke sana, you are EXTREMELY suggested to come early.. datangla pagi2..kalo boleh seharian dok kt sane explore everything yg diorang provide..baru berbaloi..huuii...beruntung budak2 sekarang ni..ade platform yg lebih unik untuk diorang mengenalpasti potensi diri sendiri..yg uniknye di sini, budak2 boleh merasai sendiri alam pekerjaan sedari usia muda..sebagai contohnye paling kelakar saye tengok, beberapa orang budak menyorong troli dengan kepantasan kereta F1 menghantar bungkusan pos laju ke beberape check point yg sudah ditetapkan..rupe2nye diorang 'bekerja' dengan Pos Laju..tapi diorang bukan buat suka2 tau..setiap pekerjaan yg diorang buat xkirala jadi penghantar pos laju, polis, etc. ade gaji yg diberikan..duit tersebut hanya sah dan laku digunakan dalam kawasan Kidzania..


nah!ini rupe duit Kidzania bersama modelnye..=p




akibat kesuntukan masa ktorang decide untuk budak2 ni merasai pengalaman yg bermanfaat iaitu 'paksa' diorang keje kat Marry Brown..hahaha..actually xdela keje ape pun..just dengo penerangan macam mana nak wrapping burger..simple je..jom tengok gelagat diorang dengan aktiviti membungkus burger..=)







yang paling kelakar bile tengok arissa yg agak blur dengan ape yg berlaku..hahaha..tapi die la 'model' mamat photographer Kidzania sebab gayenye yg ala2 comey gitew..walaupun blur tapi bile orang nak capture gambo die senyum sampai ke telinge..huhu..

owh..the best part for those kids yg terlibat dengan aktiviti bungkus-membungkus ni ialah...diorang dapat terus burger yg diorang 'berpenat lelah' bungkus tuh..not bad la kan..ade reward atas usehe diorang..=)

saye xsempat nak snap banyak gambo since rase macam tourist jakun plak kan..walaupun sebenonye tahap kejakunan saye melebihi tahap maksimum yg dibenarkan..hahaha..ape2 pun inilah beberape gambo yg dapat saye snapped itu hari..


ini adalah antara tempat2 untuk budak2 yg datang merasai sendiri bagaimana rasanya alam pekerjaan tuh..



kt KPJ ni memang ramaila budak2 beratur tunggu turn..tinggi sungguh cita2 diorang nak jadi doktor..apsal aku dulu xpikir macam 2 eh??errkk...




untuk Supreme Court, saye nampak budak2 ni boleh merasai sendiri pengalaman jadi peguam & hakim, manakala untuk station Sea Master, diorang akan merasai pengalaman memproses air mineral..best kan??hehe..tapi..dari pengamatan saye..yang agak sedihnye..kebanyakkan yg berkunjung ke sini rata2nya orang 'cha ya nun alif'..mane agaknye orang2 kite eh???adakah orang kite xberminat dengan perkara yg mane bagi saye sangat bagus untuk perkembangan minda kanak2..ehm..mungkin hari yg saye datang tuh kebetulan xramai orang kite..hari lain mungkin ramai kott..mungkin...



Friday, 7 September 2012

Berbudi Kepada Tanah

rumah saye terletak dalam kawasan kampung..bese kalo orang kampung ni keliling rumah die mesti ade tanam pokok2 basic untuk memasak, macam pokok serai, pokok daun kari, pokok daun pandan..etc. tak terkecuali kat kawasan umah saye..bezenye cume tanam kt belakang rumah sebab ade tanah yang lapang sket unyuk menanam..tapi yela..sejak kawasan hutan belakang ni da kene teroka dengan orang 'cha ya nun alif', habitat2 yg dari azalinye menghuni terpaksela mencari makan di kawasan berdekatan iaitu rumah saye..selalu yg datang 'menziarah' ni kaum keluarga kera..kalo datang part meghoyan binatang 2 tu memang takutla..riso kene kokak je nanti..hahaha..da xde tempat berlindung ngan cari makan kan..terpakse la diorang berkelakuan ganas sket untuk sesuap nasik (eh, diorang makan gak nasik kan??)

selame cuti sebulan kat rumah ni dapatle saye melawat kawasan tanaman..kebanyakkannye mak saye yg tanam..tapi sejak kedatangan kera2 meghoyan ditambah pule serangan serangga perosak telah membuatkan mak saye demotivated untuk menanam ape jua jenis pokok yg bermanfaat..cekidaut gambo2 yg saye sempat snapped sepanjang 'site visit' tersebut..ngeh3..



haa..ini pokok nangka..walaupun da tumbang tapi masih lagi berbuah sebab akarnye separuh dalam tanah..memang sedap buah nangka ni..baka nangka madu xsilap..tapi kali ni harapanla nak makan sebab kera pasti menyambar dulu..hoho..



daun kunyit ni dulu elok je..tapi dek serangan serangga daunnye da jadi xelok..



pokok daun kari yg juge terkena serangan serangga perosak..



 pokok belimbing buluh



daun pandan



pokok nenas..yg ni pun mempunyai harapan yg tipis untuk dimakan buahnye sebab golongan kera da 'cop' dulu



mangsa terbaru golongan kera ialah pokok betik..kalo orang Jawa panggil pokok 'gandol'..setiap hari ade dahan yg patah..tapi xtaula kerja manusia atau pun kera..huhu



pokok serai yg hidup segan mati xmahu..=p



buah asam gelugur ni dulu mak saye yg proses..skang ni sebab xde mase die upah orang untuk proses..mase saye kecik2 dulu memang merasala kami adik beradik memproses buah ni..ayah saye pajak kebun orang..pokok asam gelugur ni memang berbuah sepanjang mase..kalo datang time 'subur' tu memang sampai berguni2 buahnye untuk diproses..memang jerih sketla dulu..duit untuk belanja sekolah..maklomla..bukan orang senang..



pokok limau kasturi ni saye, mak ngan adik yg tanam..xsilap ade 5 pokok semuenye..tapi yg menjadi 3 pokok je..buahnye ya amat le banyak..tapi menurut mak saye kalo dijual pun rugu sebab hargenye murah..kalo kt tempat saye la..kalo kt key eLL 2 mungkin berbeza kot..


<si pemetik limau kasturi>


<hasil tuaian>



yang ini dipanggil putik durian..saye tau probability untuk melihat buah durian kat pokok itu sempurne sifat dan boleh dimakan sangat2la tipis..maka saye capture jela putiknye supaye tidak kempunan dikemuadian hari..hihi..sebenarnye banyak lagi yg mak saye tanam antarenye pokok ulam cabang tiga, cekur, pokok cili merah, cili padi dan pucuk ubi..tapi xsempat nak melawat abes kawasan jajahan..so..mane2 yg terpampang tu jela yg mampu..=p
 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal