Thursday, 13 September 2012

Puding Roti Over Gedik..=p

da lame x post pasal resepi..sebabnye malas nak taip pepanjang resepinye..saye ni da sememangnye seorang yg kurang rajin..maka apabila terlebey rajin sahaja saye post..huhu..kali ni nak kongsi resepi puding roti..sincere opinion...SANGAT YUUMMM!! ok! da tiga kali saye buat..tapi untuk 1st time 2 agak cair sket..tekstur puding xbetol..so saye 'beyger' sket resepinye barulah menjadi..senang je nak buatnye..boleh dikukus atau bakar..bahan2nye die pun senang dapat dan juge murah..=)


Bahan-bahan

8 keping roti (xkesahla roti jename ape pun..tapi saye gune roti sandwich, senang meresap liquid)
4 sudu besar gula
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
sedkit esen vanila
marjerin
kismis/coklat rice/coklat chip sebagai hiasan

Cara-cara
  • potong kulit roti, kemudian potong kepada 4..terpulangla nak potong berape pun,ikut   kreativiti sendiri..=)
  • sapukan roti dengan marjerin, then susun dalam bekas pembakar
  • dalam bekas lain, pukul telur+gula sampai sebati, kemudian tuang susu cair, kacau sebati
  • masukkan tepung jagung, kacau lagi..last sekali baru masukkan esen vanila..dari ape yg saye bace kt blog masakan, kt masukkan esen vanila last sekali supaye baunye kekal lame mengatasi bau hanyir telur
  • masukkan bahan liquid ke dalam bekas roti tadi, pastikan roti tenggelam yakni menyerap liquid tersebut
  • taburkan kismis/coklat rice/coklat chip di atas adunan
  • masukkan dalam oven, bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 20-30 minit, ape2 pun sebelum 2 kene panaskan oven 15 minit sebelum operasi membakar
  • bile da masak, sejukkan dulu dalam setengah jam barulah sejukkan dalam peti ais..sedap makan bile die sejuk2 gitew..=)

senang je kan??selamat mencube ye..=)



<puding roti over gedik sebelum dibakar>





No comments:

Post a Comment

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal