Monday, 21 January 2013

Kek Buah Kukus

saye bukanlah peminat kek buah kukus ni..kalo kakak saye buat memang saye xmakan pun..kalo terase nak makan 2 amek yg serdak2 je..tekak saye xboleh menerime campuran buah-buahan kering dalam kek..lagi2 kismis..bagi saye kismis hanye seswai di makan begitu sahaje tanpe 'dijemaahkan' sekali bersame nasi ataupun kek..haha

soo..tadi untuk pertame dalam sejarah saye dengan gediknye cube membuat kek kukus ni..mengikut sejarah sebelum ni, kalo dari 10 kali kakak saye buat mungkin hanye sekali due sahaje yg menjadi yakni menepati kriteria sejibik kek kukus..untuk mengelakkan usehe saye sie2 maka saye google la teknik2 yg betol untuk membuat kek kukus ni..da la amek mase 4 jam untuk dikukus, teknik penggunaan api yg betol pun kene ikut betol2 kalo x kek akan jadi kering..

resepi ni resepi turun temurun dari mak saye..ini buktinye..




haha..klasik juge nastolgia kan??buku 2 wujud sejak tahun 1977..siap sukat gune kati tau..gile purbakala sungguh..huhu..saye da edit sket2 susunan resepi kek ni untuk mudah dipahami..=)

Bahan-bahan

6 biji telur
2 cawan marjerin
3 cawan gula -- 1 cawan untuk gula hangus
600g tepung gandum*
2 sudu teh soda bikarbonat*
2 sudu teh cream of tartar*
1 sudu teh serbuk buah pala*
500g mixed fruit

Cara-cara

  • ayak bahan2 bertanda *
  • pukul mentega dengan gula hingga kembang
  • masukkan telur sebiji-sebiji
  • masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega
  • masukkan mixed fruit (gaulkan dengan sedikit tepung untuk mengelakkan ia melekat)
  • masukkan gula hangus (panaskan gula dalam periuk menggunakan api yg perlahan, hati2 supaya tidak hangus & tidak kene tangan)
  • acuan di alas dengan kertas minyak 
  • tutup dengan aluminium foil
  • pastikan kukusan dipanaskan terlebih dahulu
  • kukus selama 4 jam, untuk jam yg pertama gunakan api yg besar dan 3 jam seterusnye gula api yg perlahan/sederhana
  • selalu perhatikan air kukusan supaye x kering, gune air yg panas untuk menambah air kukusan ye
  • bile da siap, tutup api dan biar dalam kukusan selame 10-15 minit bagi mengelakkan kek mendap


dan hasilnye...

.

.

.




selamat mencube!!=)

3 comments:

  1. dahsat tu kira timbang kati...xmampu den...hahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha..70's kot mizah..kire mendahului zaman la kalo timbang kati 2

    ReplyDelete

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal