Sunday 23 June 2013

Cinnamon Rolls

da lame sebenonye nak buat bende alah ni..tapi dok tertangguh..punce utamenye xde yis..so..setelah kakak saye wassap gambaq cinnamon rolls ni trus semangat nak buat..kuikui..saye nak suggestkan 1 blog ni..bile explore blog 2 memang terase nak buat semueeeeeeeee resepi kt dalam tuh..haha..menarik sangat2!tapi yela..kot tekak orang melayu mungkin kurengla sket nak mencube..kot kalo tekak universalni jalan je..huhu..so..bolehla usha kt Sallys Baking Addiction

saye pun dapat resepi ni dari blog die ni lah..awak bese tengok resepi dalam bahasa melayu..hat yg ni terkulat2 sket nak 'menghadam' sebelum nak mulekan operasi..haha..so..saye cube translate yg termampu sebab nanti senang nak refer..untuk full version boleh tengok kt SINI

Bahan-bahan 'Rolls'
  • 2 3/4 cawan tepung serbaguna
  • 3 sudu besar gula 
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 1/4 sudu kecil yis (saya guna jenama Mauripan)
  • 1/2 cawan air
  • 1/4 cawan susu segar
  • 2 1/2 sudu besar unsalted butter
  • 1 biji telur 
Inti
  • 3 sudu besar unsalted butter (suhu bilik)
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1/4 cawan gula halus
Coffee glaze
  • 1 cawan gula aising
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar nescafe (saye guna susu segar je)
Cara-cara
  • ketepikan 1/2 cawan tepung, selebihnya bubuh dalam mangkuk besar bersama gula, garam dan yis..kacau rata
  • panaskan air, susu dan butter dalam microwave sampai bile disentuh terase panas..sebelum tuang cecair ni saye sejukkan sket sebab berdasarkan pengalaman kalo panas sangat yis xkan mengembang
  • bile da ala2 suam sket tuang ke dalam adunan tepung, gaul rata, masukkan telur..kalo rase masih melekit adunannya bolehla tambahkan sket lebihan tepung tadi..cukup sekadar adunan x melekat di dinding mangkuk
  •  di atas permukaan yg rata..uli tepung selama 5-6 minit, lepas tuh letak semula dalam mangkuk dan biarkan ia rehat selama 10 minit
  • selepas 10 minit canaikan tepung mengikut ukuran segi empat sama (14x8)..tapi saye xikut pun ukuran..men bantai sendiri je..hoho
  • sapu rata butter atas tepung..kemudian taburkan campuran gula+serbuk kayu manis..kalo nak lebih inti boleh tambah sendiri ye..
  • gulung adunan secara memanjang..potong 11 bahagian..letak dalam acuan bulat 9"..kalo ikut versi saye..gunela mane2 bekas yg telah digris ngan butter dulu
  • tutup dengan aluminium foil, tuggu selama 60-90 atau sehingga naik 2 kali ganda baru bakar pada suhu 190 darjah celcius atau ikut kepanasan oven sendiri selama 25-30 minit atau sampai kekuningan
  • untuk glaze, campurkan gula aising, esen vanila dan nescafe/susu segar sehingga betol2 sebati kemudian curahkan jela atas cinnamon rolls 2..

so..mudah je kan..huhu..sebelum 2 layan dulu beberape gambo kt bawah ni..ape2 pun..selamat mencube!=)


 disebabkan xpandai mengagak n 1st time buat jadi saye potong lebeh dari 11 bijik..=p


bile da naik 2 kali ganda dari size asal, maka bersesak2lah mereka di dalam itu.. 


inile ghope bile da siap..nampak pucat sket..tapi..bolehla untuk 1st timer macam saye ni..=)

2 comments:

  1. yis tu 21/4 cawan ka bungkus ke ape?hu3...btl dah ko buat tu.kite sokmo tgk, kalo yis kena air suam...air panas xkan kembang...

    ReplyDelete
  2. haha..tertinggal plak..satgi i perbetulkan blk na..=p

    ReplyDelete

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal