Wednesday, 16 November 2011

Muke Hodoh Bertambah Hodoh!

Allah sentiase memberi ujian terhadap hamba2nye dalam pelbagai jenis bentuk samade dari segi kekayaan, kesihatan, kematian..etc..ape hikmahnye kalo kite dilanda ujian?? e2 bermakne Allah sayangakan kite, Dia mahu kt sentiase beringat & bersyukur, Dia juga mahu meninggikan darjat kt..dengan SYARAT!setiap ujian yg datang kite kehe hadapi dengan redha & sabar..tapi ramai orang kalo kene sket je ujian da mengeluh bagai..die xtau ade lagi orang yg lebih teruk dilanda ujian maha berat berbanding die..so..kesimpulannye..sentiaselah bersyukur dengan ape yg Allah beri pade kite xkirela perkara baik ataupun ujian..semue 2 ade hikmah..lagi cepat kt terime & redha lagi cepat kt nampak hikmah yg tersembunyi...waaahh!!panjang lebar mukaddimah+tazkirah enrty kali ni..peringatan untuk diri saye & juge orang laen..(ceh..macam ade ke org bace blog ko kn??)

sebenarnye semalam saye diduge dengan 1 ujian..alkisah..balik dari kelas+ondaway nk balik rumah..saye rase x sedap badan..1 badan rase  gatal2+pedih+panas+menghenyam+perit..muke plak rase tegang semacam, besenye ini ialah tanda2 saye mahu kene gelgata..mungkin ade yg xtau ape mende gelgata 2..saye jenoh searching kt internet..tapi hampe xde pn pasal penyakit ni..saye pn xtaula dari mane term ni wujud tapi kalo dalam family saye we usually used this term.

gelgata ni rasenye macam alahan yg berlaku kt kulit kite..ade beberape faktor yg menyebabkan ia terjadi antarenye:
  1. Makanan
  2. Ubat-ubatan
  3. Keadaan persekitaran iaitu terdedah habuk, debunga, kulat
  4. Jangkitan samade dari kulat, virus atau bakteria
  5. Faktor emosi (ok...!!)

saye besenye dalam setahun at least mesti kene sekali..so, tahun ni da cukup 'haul' la kire kan sebab da kene..tapi kali ni much worse than before..abes 1 badan kulit macam katak puru..saye xtaula kot tengah drive ade terlanggar suku sakat diorg kt atas jalan..ampun maap dipinte sebab xnampak 'anda' di atas jalan..=p

mau tangok muke hodoh saye??jeng3.....

.

.

.

.

oopssss..sabo2..hehehe

.

.
.

.





biasenye saye kalo da kene cmni saye akan trus amek injection kt klinik..memandangkan saye xtau jalan ke klinik & tunggu kakak saye balik dari keje (setelah kene marah bertalu2 dengan die+saye menangis macam bdk kecik..sgt xmalu ok!) malam semalam pegi jugakla klinik, saye plak cm doktor sebab jumpe doktor trus cakap nak injection..haha..die tanye mahu inject kt mane, montot or tangan..? disebabkan doktor lelaki+singh (walaupn hensem..hihi) saye pilih untuk inject kt tangan..=p..sakit ok injection semalam smpi sekarang maseh terase..doktor da pesan awal2 yg injection ni sakit sket berbanding injection bese sebab ubat die 'liat' nk masuk..

da settle sume saye amek ubat kt dipensary..ade 2 jenis ubat iaitu ubat untuk alahan+ubat tahan gatal..

<service+ubat+RM37.00 sahaje)

2 comments:

  1. giler teruk muka ko babe...scary....

    ReplyDelete
  2. ini yg paling teruk stakat yg penah kene ok..

    ReplyDelete

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal