Monday 28 November 2011

Percubaan Pertame...

memandangkan 1 Muharam jatuh pade hari ahad..so automatiknye hari isnin akan cuti menggantikan hari ahad yg da sedie cuti..tapi...xsemue orang cuti..antarenye kakak saye..hahaha..ape sebab die bekerje??haa..die actually keje kt OCBC bank..ade Malaysia & Singapore team..die xcuti sebab die dalam Singapore team..kalo da dalam Singapore team 2 terpaksela ikut kalendar negare sane..diorg kan non-Islamic country..so..xde cuti untuk sambutan Maal Hijrah neh..

kebiasaannye..kalo kakak saye bekerje di kala org bercuti, die akan buat makan2 kt ofis die..rajin kan kakak saye??uweerrkk!!haha..ok..kali ni saye nak sebok menyumbangkan 'dessert'..besenye saye xpenah teringin pun nk sumbang ape2..tapi disebabkan bahan2 da ade..xsalah kalo nak mencubekan..??=p

resepi dessert ni kakak ipar saye, kak nas yg bagi..mase mule2 makan 2 terus saye mintak resepi kat die sebab xpenah tengok orang ade buat bende neh..saje nk mencube..hihi..so..saye nk kongsikan resepi dessert yg diberi name 'Triffle Buah'



Bahan2



Layer A:
1 swiss roll (perise ape2 pun xpe, tapi saye prefer pandan)
- potong swiss roll dalam dalam ketebalan 1-1.5 cm..agak2la..xperlu sampai nk ukur gune pembaris..huhu..susun dalam bekas..xkisahla bekas ape2..kalo nak nampak susunan triffle 2 ble la gune bekas kaca

Layer B:
1 tin susu sejat (saye gune jename Idealmilk)
1/2 tin air fruit cocktail
4 sudu besar tepung castard
3 sudu gula besar pasir (kalo nak lebih manis, tambahkan kuantiti gula)
1 sudu teh esen vanila

Cara memasak:
Campurkan semue bahan dalam periuk & jangan letak atas api dulu, kacau semue bahan samapi larut, kemudian baru nyalakan api. kuah kastard hendaklah sentiase dikacau bagi mengelakkan die jadi berketul2. masak sampai jadi pekat & berkilat. kalo pekat sangat, ble masukkan sedikit air. da setle semue, tutup api & terus tuang atas swiss roll.

Bahan Layer C:
1 tin fruit cocktail (kalo nak banyak buahnye beli la yg besau sket)
-toskan airnye..setengah tadi da dimasukkan dalam kuah kastard, setengah lagi ble la siram atas swiss roll

Bahan Layer D:
Crystal Jelly (Cap Nona)
-saye gune original flavour, tapi terpulang pade citerase masing2..masak ikut panduan kat kotak pembungkus eh..=p

Cara Menyusun Triffle:

swissroll>>kuah kastard>>fruit cokctail>>crystal jelly

susun swiss roll dalam bekas, tuang kuah kastard sampai menutupi swiss roll..then taburkan fruit cokctail..pastikan semue bahagian ditutupi fruit cokcktail..last skali tuangkan crystal jelly..tunggu sejuk sket, baru masukkan dalam peti sejuk sehingga die beku..selamat mencube!=)


ini rupenye bile da siap..=)







kalo da dipotong macam ni lah rupenye..=)

No comments:

Post a Comment

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal