Thursday 2 February 2012

Sambal Tahun Kerang


*credit gambo kt blog neh


sape yg xpernah dengar masakan 'sambal tahun' ni mesti rase kelakar+pelik dengan namenye..haha..actually masakan ni asalnye dari kaum jawa..memandangkan saye ade mewarisi darah kejawaan tersebut (dari sebelah mak) jadi rugila xmerase atau mencube masakan jawa neh..=p

dari ape yg saye tau (setelah "menemuramah" bonda terchenta), sambal tahun ni dinamekan sedemikian rupe sebab teknik masakan yg lame dengan menggunakan api yg sederhane serta ia juge tahan agak lame, bak kate kakak saye dengan nada bergurau "umpame bertahun la nak siapkan sambal ni"..huhu..

sambal tahun ni ade macam2 jenis, xsemestinye kite gune kerang je, asalnye mule2 orang jawa ni gune perut lembu (errkk!!) kalo yg ni memang saye xkan makan la..naseb baik ade pilihan lain gak macam kerang n ikan bilis..sooo..mari mencube sambal tahun kerang!!!=p


Bahan-bahan


2 kg kerang (direbus)
4 inci lengkuas (dihiris nipis, kalo xske rasenye bolehla dikurangkan)
Santan pekat dari sebiji kelapa
2 sudu taucu
Sekeping asam keping]
2 batang serai*
3 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah*
1 inci belacan*
2 inci halia*
Garam, gula secukup rasa


Cara-cara
  1. Kisar semua bahan bertanda *
  2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
  3. Masukkan taucu dn kacau seketika
  4. Masukkan cili padi, lengkuas, santan dan asam kepingh, biarkan ia mendidih dalam api sederhana
  5. Masukkan kerang dan masak hingga kering. Sentiasa dikacau bagi mengelakkan ia hangus

haa..da ade resepi tu bolehla dicube..memang sedap giler..bagi sayela..mak saye sampai buat 2 hari berturut2 menu ni dek kesedapan yg tidak terkata..ewwah..ape2 pun..selamat mencube ye!=)

No comments:

Post a Comment

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal