Monday 4 March 2013

Kek Batik

saye bukanlah peminat 'berani mati' kek batik..tapi sajela nak kongsi resepi ni..resepi ni saye korek dalam buku resepi oldskool mak saye..first time buat ari 2 xmenjadi ye..hrrmm..terlebeh liquid so kek batik agak lembek..kali kedue buat barula menjadi..okla..xsusah pun buatnye..bahan2nye pun senang nak dapat..kalo rajin bolehla nak mencube ye..=)


Bahan-bahan

600g biskut marie (beli la jename ape2)
250g butter
1 cawan gula halus
1 cawan air (saye letak setengah cawan dulu, tengok pade kepekatan)
5 sudu besar serbuk milo
5 sudu besar serbuk coklat
1/2 tin susu pekat manis
5 biji telur (siap dipukul dahulu)
1 sudu teh esen vanila


Cara-cara

  • patah2kan biskut marie, saye patah 4 je, jangan terlampau kecik sebab nanti xnampak corak batik tuh
  • cairkan butter dan gula dalam periuk yg besar sedikit sebab senang nak gaul nanti, guna api yg perlahan
  • masukkan air, serbuk milo, serbuk coklat, susu pekat, telur dan esen vanila
  • kacau hingge jadi sedikit pekat, kalo terlampau pekat tambah sket air
  • tutup api, masukkan biskut marie, gaul sebati
  • tuang ke dalam acuan, kalo saye gune acuan bentuk segi empat 
  • tekan2 adunan tadi bagi jadi mampat..gunela ape2 yg boleh menghalang tangan anda merase panas melampau..saye sarungkan tangan dengan plastik, dalam plastik2 saye bubuh kain supaye xrase panas mase menekan kek 2..haha
  • kalo rase da puas ati dengan kemampatan kek batik 2 bolehla rehatkan sebentar,bagi suhu die cool down sket sebelom disejukkan dalam peti ais..buatla dalam sejam due cm2..hihi

senangkan??soo..selamat mencube!!!
.

.

.

ini kek batik saye yg sememeh ghopenye..sekiaaaaan.....

2 comments:

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal