Monday, 28 October 2013

Ais Krim Goreng

kali ni nak share care2 nak buat homemade eskrem goreng..tau wujudnye bende alah ni mase kt matrik uia pj..tiap2 selase petang xsilap ade pasar malam dekat ngan matrik..tengok student beratoq panjang kt 1 gerai ni..bile tgk rupenye gerai eskrem goreng..seroiusly memang xpenah rase nak cube langsung, mungkin sebab harge & keadaan manusie yg sanggop beratoq panjang..e2 zezaman 2003..1st time rase eskrem goreng ni rasenye macam tahun lepas kot..kt pasar malam dekat main camp uia..punyela lame jangke mase nak merase..kebetulan xde orang so tryla..not bad jugak rase die..pas dari 2 google care2 nak buat eskrem goreng, penah mencube sekali..memang rase jakun bile menjadi..so kali ni sesaje nak share tutorial pembuatannye..same gak ngan resepi sebelum ni.."super simple!" tapi kalo da malas bende yg simple pun jadi complicated..haha..ok, lets go through the steps!


*bahan2 yg diperlukan mestilah roti & eskrem..roti ape2 jename (saye gune Gardenia), eskrem terpulang nak gune perise ape..perlu 2 keping roti untuk 1 eskrem goreng




*letak eskrem di tengah2 roti, jgn banyak sangat takut nanti roti xboleh terkatup, agak2la ye..



*then, lapiskan roti yg sekeping td atas roti yg da dibubuh eskrem..gunela acuan yg seswai, macam saye gune alat nak buat benjo 2, tekan sampai keliling roti terpisah..



*seperti ini

 


*nak bagi nampak kemas & xnak eskrem 2 bocor time menggoreng bolehla dipicit2 keliling roti ala2 karipap punye kelim lebih kurang..so..eskrem kt dalam roti 'being secured'..hehe



 *simpan aiskrim dlm freezer lebih kurang dlm 4 jam..tujuannye nak bagi aiskrim betol2 beku sebelom digoreng..ble nak goreng nnt pastikan minyak betol2 betol2 panas dan goreng dlm beberape saat je smpi garing, goreng secara 'deep fry'..so..inilah rupe setelah digoreng..memang terbekla makan panas2 pas goreng ..selamat mencuba!!=)












No comments:

Post a Comment

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal