Wednesday, 23 October 2013

Jeruk Epal Asam Boi

telah menjadi satu fenomena kt rumah ni bile abang saye addicted membuat jeruk epal asam boi..mule2 saye xde kesah sangat..tapi kalo da ulang2 membikinnye curige jugak dengan kesedapannye..bile saye try memang ternyata salah satu 'snack' yg boleh dikategorikan sebagai yg 'terbaik dari ladang'!!so..bahan2nye sangatla simple..cume rahsie kesedapan terletak pada jenis asam boi..untuk resepi ni gune asam boi putih..ade certain yg rasenye 'melekat pekat' ade plak yg rase hampeh..so it depends pade jenis asam boi yg anda beli..so lets!


*beberape biji epal..terpulang nak epal jenis ape pun..tapi untuk selera saye lebih sedap gune epal merah yg rangup sebab die ade rase manis2 sket..memang complement dengan rase asam boi..=)



*beberape biji asam boi..ini pun terpulang nak letak brape biji..ikut tekak memasingla ye..



*epal td hiris nipis..ketebalan ikut suke hati ye..



*last step masukkan asam boi & goncang2 manje bagi diorang berdue 2 bergomol2 mesra dalam bekas ..haha..


SIAP!!haa..senang sangat2 kan..nak makan kejap2 itu pun boleh tapi mengikut kate sifu (abang saye) seeloknye di'peram' semalaman baru rase 2 meresap..tapi kalo mulut 2 da gatai nak mengunyah, ayaq liur pun da meleleh dalam sejam due dok dalam peti es 2 da boleh makan da..hihi..selamat mencoba!=)

2 comments:

  1. campur macam tu je?
    xperlu masukkan air ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..xpayah.air..cume gaul dengan asam boi sbb nnt epal 2 akan keluarkan air sendiri

      Delete

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal