Tuesday, 24 January 2012

Blueberry Cheese Cake

kalo da duduk umah ni xsah kalo x menggedik masak e2 ini (nak tunjuk rajinla 2..hahaha)..kalo ade duit lebih sket bolehla nak mencube pelbagai resepi..hehehe..kali ni saye cube buat blueberry cheese cake..ni pun atas permintaan adik saye yg seorang 2..amek mase yg lame gak la godek2 websites mencari resepi cheseecake neh..nak tengok mane yg nampak menarik+sedap n most important..low cost!!maklomla..1st time nak buat..kalo xmenjadi xdela ralat sangat..=p

baek!!straight to the point..saye nak kongsikan resepi blueberry cheese cake yg saye dapat dari 1 website neh..senang je rupenye..saye ingatkan complicated care nak buatnye..hehe..basically saye cube cari resepi yg xde buat base untuk cheese cake neh..(jimat kos..=P)


BAHAN2
  • 500g cream cheese
  • 50g gula halus
  • 250ml whipping cream (saye gne 200ml je sebab jename yg saye gune 2 sekotak 200ml)
  • 5 biji telur grade B, asing putih n kuning telur
  • 120g tepung halus (saye gune tepung gandum)
  • 1 camca teh esen vanila
  • 100g gula halus
  • 1/4 camca teh cream of tartar
  • Blueberry filling secukupnya(saye xjumpa blueberry yg bercop HALAL, jadi gune jam blackberry yg agak cair)


CARA2
  1. Panaskan oven pada suhu 160c, sapukan mentega atau butter dalam acuan spring-form tin berukuran 9 inci then balut bahagian luar acuan dengan aluminium foil. 
  2. Putar cream cheese dengan 50g gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur satu -persatu, putar dengan menggunakan kelajuan yg sederhana, kemudian masukkan whipping cream, putar hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan esen vanila dan putar hingga sebati kemudian ketepikan sebentar.
  4. Dalam bekas yg lain, putar putih telur dengan cream of tartar hingga berbuih dan masukkan 100g gula halus. Teruskan memutar sehingga menjadi kental (kental ni maksudnye putih telur 2 xkan meleleh kalo kt terbalikkan bekas *mase ni agak jakun bile proses "pengentalan berjaye")
  5. Masukkan no.4 dalam no. 3, gunekan teknik kaup balik hingga rata.
  6. Tuangkan dalam acuan dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath" iaitu letakkan acuan dalam bekas yg lebih besar n tuangkan air panas dalam bekas tadi dalam anggaran 1/2 inci.
  7. Bila da masak biarkan kek tersebut cooling down dalam oven, lebeh kurang dalam 10-15 minit kuarkan kek 2, bagi kek sejuk sket baru masukkan dalam peti sejuk selame 2-3 jam, tapi kalo xsabo sangat bleh la 'terkam' dule..ngeh3



and the result........





.



.


.


.


.





tempting x?hehehe..mase buat ni saye x ikut pun peraturan no 7 sebab ayah saye nak2 sangat minum petang da..memang crossing my fingers la harap2 kek 2 menjadi..alhamdulillah naseb baek menjadi n malam 2 jugak licin..overall diorang kate sedap n my sister request suh buat lagi..so..da ade permintaan 2 esoknye saye buat lagi the same cake..tetibe jadi 'expert' plak bab membuat cheese cake neh..(gile perasan..hahaha)

No comments:

Post a Comment

 

Coretan Kerajinan Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal